OBAVEZNO POGLEDATI: 03.09.1993. - 03.09.2023. // Prošlo je tačno 30 godina od jednog od najtežih dana od postojanja Gornjeg Vakufa.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
"Pregovori u Ženevi su propali. Srpska i Hrvatska delegacija se vratila, a nama predstoji ono što smo i dosad imali - rat i borba za opstanak", ovako piše u mom ratnom dnevniku 01.09.1993.

Dalje piše: "U Vakufu je pakao, Milanović Iljaz efendija se vodi kao nestao... srce me zaboli za ovim čovjekom... kakva je to poštenjačina i kakav karakter... baš sam potresen...", još piše: "Milanović Ahmet, Milanović Bećo i Muslić Hidajet..."

Hrvatska je udarila sa svim čim vojno raspolaže... tenkovi su usred grada, tenkovi su na ulazu Vakufa, a oko 5000 vojaka HV i HVO udara na moju mahalu.

Krv je svuda, i po asfaltu i po šumi, ali ne damo svoje domove.

Silno tuku, sa svim, zemlja se trese. 03.09.1993.godine je sigurno najteži dan od postojanja mog Vakufa, poginulih ima, a ranjenih i previše.

Dželilhodžić Mustafa, Fatima Karalić, Muzafer Mišić..., a Amir Bušatlić umire, a dok mu iz usta teče krv govori: "Nemoj se ljutit, ne mogu govorit, slab sam..." i umire u bolnici.

Bože dragi ovo je pakao jednako je živ ili mrtav.

To je najteži dan koji je Vakuf prošao.

Poslao sam pismo Predsjedniku BiH i Komandantu ARBIH o teškoj situaciji u kojoj se Gornji Vakuf nalazi.

Svaki čovjek, Bošnjak, neka prouči dovu i sjeti se ovih ljudi heroja. Molim Vas podijelite ovu istinu o njima...

Molim vas da ovaj ekskluzivni ratni materijal poslušate i pogledate, i da otrgnete od zaborava ove ljude sa slika koji su dali život čuvajući svoje domove.

Prati me

FACEBOOK

ReporterAA

YOUTUBE

YouTube Kanal

Pridruži se

Ukoliko imate nešto što bi željeli objaviti (Tekst, Fotografije, Video ili Audio materijal) na mojoj stranici onda kliknite OVDJE

© akifagic.com 2024 | design & development by @archibyte

Search